Det var i samband med en paneldebatt om terrorhot som genomfördes i Stockholm under onsdagen på Svensk Juriststämma, som rikspolischefen Dan Eliasson varnade för utvecklingen inom vissa förortsområden i Sverige.
Han nämnde att polisen satt ihop en lista över ekonomiskt och socialt utsatta områden som kan komma att utgöra en grogrund för radikalism.
– Alby, Fittja, Tensta, Rinkeby, Araby, Rosengård, där slits det svenska samhället isär. Och om vi inte bromsar den utvecklingen så är jag helt övertygad att inte bara traditionell brottslighet utan också radikalisering och terror kommer att öka i vårt samhälle, sade han under debatten.
På en direkt fråga om hur många områden det rör sig om, svarade han:
– Vi har identifierat 14 områden där vi konstaterat att samhällsbetingelserna är besvärliga. De är inte "no go"-zoner på något sätt, men vi (polisen, reds anm.) måste använda två bilar när vi åker in där, svarade han.
"Allvarligt bekymrad"
Moderatorn Peter Wolodarski frågade då om polisen har kontroll över dessa områden och kan garantera säkerheten.
– Nej, jag kan inte garantera att säkerheten finns där. Vi har resurser, vi agerar, men jag kan inte garantera säkerheten någonstans. Men i de här områdena så är det besvärligt, svarade Dan Eliasson.
Dagens Nyheter publicerade i tisdags utdrag ur en rapport från polisen där 53 bostadsområden i landet betraktas som extra brottsutsatta.
Efter debatten fick Expressen ett samtal med rikspolischefen. Där utvecklade han sitt resonemang.
– Jag blev allvarligt bekymrad för situationen i en del av de orterna i Stockholm, Göteborg och Malmös utkanter. Den är allvarlig. Det finns kriminalitet där som kraftigt påverkar livssituationen för de boende där. Där måste samhällets insatser öka. Fler måste komma i jobb och utbildning och svensk polis måste komma närmare de områdena också.
Utgör de en grogrund för växande extremism?
– Ja, om vi inte vänder utvecklingen i dessa områden så finns en uppenbar risk att de är en grogrund både för grov organiserad brottslighet och annan brottslighet.
Hur är utvecklingen? Kommer det snart att krävas tre polispatruller för att åka in där, eller är vi snart tillbaka på en igen?
– Hela målsättningen måste vara att de här områdena blir lugnare, att de som bor där får samma livskvalitet som de som bor på alla andra områden i Sverige. I dag är det vissa stunder som så att vi måste vara två patruller, för annars vandaliseras bilen och det går inte att göra jobbet och det är naturligtvis otroligt bekymmersamt, säger han och tillägger:
– Vi måste vända utvecklingen. Och det är inte polisens som har det huvuduppdraget, det måste vara samhället, det måste vara jobb, det måste vara utbildning och innanförskap.
You need to be a member of 12160 Social Network to add comments!
Join 12160 Social Network